Dobota – köredzés

Az edzések során egyesületünk alkalmazza a Tabata módszert is.
Nem csak a Judo/Ju-Jitsu, hanem a Cross-Fit edzéseken is, és büszkén mondhatom, hogy ezen edzéseinket a szülők, testvérek és külsős tagok is előszeretettel látogatják!
A módszer azért jó szerintem, mert mindenki, aki elkezdi, maga tudja, hogy számára mennyi az a 100%.
A fejlődés ezért a folyamatos edzésben van!
A módszert Izumi Tabata japán professzor dolgozta ki, aki a japán gyorskorcsolya válogatott teljesítményét kívánta növelni.
A hat hetes kísérlet során bebizonyosodott, hogy a sportolók teljesítménye csaknem 30%-al nőtt.
A mozgás intenzitásának köszönhetően utóégető /szignifikáns/ hatása miatt a szervezet órákkal az edzés után is zsírt éget!
A Tabata titka a rövid ideig tartó intenzív terhelési és pihenő idők váltakozása.
A programot bárhely sporthoz lehet kapcsolni!

A legkönnyebbtől a legnehezebb gyakorlatig!

Lényeg a pontos és 100%-al végrehajtott gyakorlatsorokban rejlik.
A 4 perces programban 20mp full gyakorlat van és 10 mp pihenő.
A pihenő idő alatt is ügyelj a légzésedre:a szádon fújd ki és az orrodon vegyed a levegőt!
A lényeg:nyomd,mint a gép!

Optimális gyakorlatok:
Kötél, kettlebell, gumiszalag, bokszzsák, súlyzók, taktikai létra, TRX kötél, zsámoly, ugrószekrény, medicinlabda, haskerék és különböző speciális gyakorlatok.

Természetesen edzés végén a nyújtás és a légzés rendezése is nagyon fontos!
Edzéseinkbe 2 pihenőt /folyadék pótlás/ tartunk.

Gyere próbáld ki és nem bánod meg!

“Mert hiszem, hogy a sport nemesít!”

Kedvcsinálásnak egy edzés videó.

 Dobos Gábor sensei

A Tabata eredete és alapjai

Sok edzéstervnél látom, hogy Tabata-stílusban íródik. Volt már nálunk szó a Tabata/HIIT edzésről: 20 mp munka, 10 mp pihenő, mindez 8 körön keresztül. A plank gyakorlat ebben a rendszerben nem rossz, de vajon az eredeti Tabata gyakorlat mi volt? Mely gyakorlatokkal érhető el a legjobb aerob/anaerob fejlődés? 

A Tabatában a munkában töltött idő végig maximális teljesítmény leadást írt elő, mind a 8 körön keresztül. Ezért, ha egy órán át csak Tabata gyakorlatokat csinálunk, az már nem lesz igazi Tabata, mert a végén nem tudsz maximális teljesítményt kicsikarni a testedből, sőt a 3-dik ilyen procedúrában sem, ha tényleg megnyomtad a 4 perceket és fullon pörgetted a munka részt.

De Izumi Tabata, mindennek a kiagyalója mit is csinált eredetileg és hogyan sikerült a profi korcsolyázókkal együtt dolgoznia?

Az eredeti Tabata kutatás

A publikált kutatásában az aerob/anaerob fejlesztést vizsgálta, különböző fejlettségi szintű embereken. Kíváncsi volt, hogy a test energiarendszere hogyan és mikor kezd el felpörögni. Az ATP molekula vizsgálata, a szintézise és energiatermelésben játszott szerepe érdekelte aerob és anaerob környezetben. Az ATP (adenozin-trifoszfát) szolgáltatja a test energiáját, amit felhasználnak a szervek és az izmok, a test üzemanyagaként értelmezhetjük.

A korai 90-es években Irisawa Koichi, japán gyorskorcsolya csapat edzőjével dolgozott együtt, akivel kitalálták, hogy a rövid ideig tartó sprinteket még rövidebb pihenő kövesse. A programban a teljesítmény megőrzése és növelése volt a cél a gyorskorcsolyázóknál, így Tabata különböző szinteken tesztelte a sportolókat.

A 4 perces protokoll

Az eredeti Tabata kutatásban két csoportra osztották a 25 év körüli férfiakat, akik még nem sportoltak professzionális szinten.

  • Az első csoportnak 60 percig kellett tekernie ergométeres gépen, moderált intenzitással (70% a VO2 max).

  • A második csoportban 20 másodpercig kellett ugyanezen a gépen tekeri, amelyet 10 másodperc pihenő követett, 4 percen át, mindezt MAXIMÁLIS teljesítménnyel! A kulcs itt a maximális volt, így minden intervall egy sprint volt. Ha a sportoló nem bírta tartani mindezt, 8 helyett 7 kört csinálhatott.

Mindkét csoport 5 napot edzett egy héten, mindezt 6 héten át. Ezidő alatt a sprinter csoport növelte a teljesítményét, míg a hosszú ideig edző csoport nem.  Logikus, hiszen a sprintek alatt sokkal több anaerob folyamat megy végbe. Tekintve az oxigén felvételt, a sprint csoport hasonlóan növelte ezt a szintet is, akárcsak a hosszútávú csoport.

Ezért elmondhatjuk, hogy a 4 perces maximális intenzitású Tabata gyakorlatok ugyanolyan aerob előnyökkel jár, mint egy 60 percen át tartó moderált intenzitású edzés. Sokkoló lehet, hogy mostantól nem kell 60 percet a futógépen, 7-es tempóban lefutni, 3-as emelkedőn, elég csak ezt a 4 percet megnyomni keményen!

Egy Dan John nevű edző az American Council on Excersise (ACE)-tól feltette a kérdést: vajon bármely gyakorlattal ilyen jól alkalmazható a Tabata protokoll vagy csak az ergométeres mozgásokon? Vajon, ha 4 perc jó volt, 20 perc még jobb lesz?  A választ egy rövid “vizsgálattal” megadták, amely igazából csak egy lista volt az ACE weboldalán egy tucat olyan gyakorlattal, amit kipróbáltak a Tabata alapján és megnézték, melyikkel növelhető a pulzus. Bicepsz karhajlítással nem nagyon, sokkal inkább az olyan gyakorlatoknál jó ez, amelyben sprinteket lehet csinálni és ahol alapból növelni tudjuk a pulzust. Mivel az intenzitás és nem az időtartam hossza a kulcs, így mindez érthető.

Martin Gibala is végzett egy kutatást, amelyben a Tabata protokollt úgy módosította, hogy a pihenőt növelte 20-30 másodpercre. Az eredmény hasonló volt Tabata eredményeihez, mind azaerob és anaerob mutatókban javulást tapasztaltak, továbbá a testzsírban is történt változást nyomon követve, pozitív dolgokat láttak a kutatásban részt vevőknél: mindenkinek csökkent a testzsír százaléka! A hosszabb pihenőknek hála több ideje volt az ATP-nek újratermelődni a következő sprintig.

Mindenki végezheti?

A Tabata-stílusú programokat minden szintű atlétán alkalmazták és eddig sehol sem tapasztaltak negatív dolgokat. Persze ez nem azt jelenti, hogy egy magas vérnyomásban szenvedő is bátran végezheti. Nem, de egy egészséges ember, aki most kezd mozogni vagy már régóta sportoló egyén bátran alkalmazhatja.

Íme pár jó tanács:

  • A kezdők melegítsenek be jól, nem csak belevetjük magunkat a 4 percbe és kész. Náluk fokozottabban ügyelni kell erre, hogy a sérüléseket elkerüljék, így ne fukarkodjanak a bemelegítésre szánt idővel!

  • Az intenzitás a kulcsa az egésznek! Kezdők is adjanak bele 85%-ot, ha a 100% még nem reális, de aki már tapasztalt sportember, nyugodtan csinálhatja maximális intenzitással!

  • Ha a célod a maximális erő, akkor elég hetente 2-szer csinálni, ha az állóképességedet szeretnéd növelni, akkor akár a heti 5 is vállalható az edzettségi szinthez mérten.

  • Az optimális gyakorlatok a következők: biciklizés, evezés, úszás, emelkedőn felfutás, lépcsőn futás, ugráló kötél, szán tolás és sprint. A funkcionálisabb gyakorlatok kedvelői is megtalálják a maguk számítását: kettlebell swing, dobozra felugrás, burpee és hasonlók

Forrás: builder.hu

További olvasnivaló: kamaszpanasz.hu